Podstawowe wskazówki dotyczące doboru i...
| Kategorie: zdrowie
Tagi: troska o zdrowie zadbać o zdrowie być zdrowym
06 lipca 2014, 18:28
Okres wiosenny w polskich warunkach to czas wysypu pierwszych warzyw.
Dziś pragniemy przekazać wszystkim kilka informacji doboru i spożywania warzyw. Aby być zdrowym, prawidłowo zadbać o zdrowie naszego organizmu, najlepiej przestrzegać kilku podstawowych wskazówek dotyczących doboru i spożywania warzyw w okresie wiosennym.
Po pierwsze, nie należy kupować bardzo dużych marchewek, rzodkiewek czy główek sałaty. Te powiększone sztuki warzyw najprawdopodobniej były wspomagane nadmierną ilością nawozów sztucznych, np. saletry. W ogóle najlepiej kupować mniejsze ilości warzyw, tak, aby zjadać je na bieżąco. Jeśli jednak robimy pewne zapasy warzyw, to najlepiej przechowywać je na dole lodówki, w otwartym pojemniku. Nie przechowujmy warzyw w szczelnie zapakowanych plastikowych torebkach, gdyż, nawozy sztuczne zawierające azotany mogą spowodować zamianę azotanów w bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia, azotyny. Te z kolei łącząc się z hemoglobiną, mogą spowodować problemy z przenoszeniem tlenu z krwią.
Wiosną lepiej jadać więcej pomidorów i ogórków niż sałat, szczypiorka czy pietruszkę. Chodzi o to, że najwięcej szkodliwych substancji gromadzi się właśnie w korzeniach, łodygach, liściach. Jeśli jednak zdecydujemy się na sałatę, to lepiej wyrzucić liście zewnętrzne. To samo dotyczy łodyżek natki pietruszki, szpinaku czy koperku. W marchewce z kolei najlepiej obciąć sporą część grubszego końca.
Przed przygotowaniem jedzenia, należy starannie umyć warzywa pod bieżącą wodą. W przypadku marchewki, jeśli zdecydujemy się na jej gotowanie, to należy ją najpierw zanurzyć we wrzątku na kilka minut i wylać wodę. Skórkę można oskrobać ale nie za grubo. Rzodkiewkę z kolei przed konsumpcją moczyć przez ok. 15 minut w wodzie.
W trosce o zdrowie naszego organizmu, zamiast kupować warzywa z niepewnego żródła, najlepiej hodować je samemu. Jeśli nie mamy własnego ogródka, to może z powodzeniem zająć się hodowlą koperku, pietruszki, rzodkiewki, sałaty czy cebuli na parapecie swojego okna czy balkonu. Wystarczą do tego celu skrzynki lub doniczki.
Dodaj komentarz